torstaina, kesäkuuta 07, 2007

On aikaUlkomaalaiset ihmettelevät suomalaisten ikiaikaista tapaa pestä mattonsa joka kesä. Lämpiminä aamuina matonpesuvuoroja suorastaan jonotetaan. Täällä olisi ollut tilaa eilen aamulla.

7 kommenttia:

 1. Saksalaistunut siskoni tahtoo joka kesä lomalle tullessaan päästä pesemään edes yhden räsymaton. Sitä tunnelmaa ei ilmeisesti voi unohtaa, niin uniikki se on! :) Mukanaan hän on vienyt kymmenet räsymatot Suomesta, koska Saksassa on hyvin vähän mattoja kaupan, räsymattoja ei kait juuri ollenkaan, sillä saksalaiset eivät pidä mattoja lattioilla samassa määrin kuin suomalaiset. Liekö sama tilanne muissakin maissa? Isoja olohuoneen mattoja toki on, mutta kapeat räsymatot taitavat olla suomalaista keksintöä.

  VastaaPoista
 2. Juuri tuota tarkoitin. Itsekin olen joskus nuorena kangaspuilla mattoa tehnyt. Ja tietenkin pessyt niitä mäntysuovalla ja juuriharjalla.

  Maalaistalossa matot kyllä sen pesunsa kaipasivat, mutta kaupunkilaiset tuntuvat olevan yhtä innokkaita matonkuluttajia (sitähän se juuriharjapesu on), vaikka kovin paljon likaa ei kantaudu esimerkiksi kerrostalon ylimpiin kerroksiin.

  Kesärituaali tuoksuineen ja muistoineen?

  VastaaPoista
 3. Teillä on siellä matonpesupaikka kuivalla maalla.

  VastaaPoista
 4. Niinhän ne matot nykyään on pestävä kuivalla maalla. Muinoin lotrasin kyllä suolammen laiturilla mäntysuovan kanssa.

  VastaaPoista
 5. Noita kuivaustelineitä ei ole kyllä käytetty tänä kesänä, on sen verran pitkä heinikko=)
  Meillä on myös yksi mattojen pesuun hurahtanut.... se en ole minä.

  VastaaPoista
 6. Nyt on uusia mankelilla varustettuja aurinkoisemmilla paikoilla olevia pesupaikkoja. Kuvassa oleva on Julkulassa. Monena kesänä olemme pesseet räsymattomme siellä. Silloin ei ollut heinikosta tietoakaan.

  VastaaPoista
 7. Juu u , ne mankelit ovat hyviä! Ei tarvitse, enää hyppiä mattorullan päällä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Thank you for your comment!