tiistaina, syyskuuta 18, 2007

Väärin kuvattu?Kultakuumeen vieras Martti Lintunen on valokuvaaja neljännessä polvessa. Hän on lehti- ja luontokuvaaja, jonka kameran edessä ovat olleet niin Englannin kuninkaalliset kuin sotatanner. Lintusen mukaan valokuva on monen väärinkäsityksen summa. Kultakuumeessa kysytään, millaisia väärinkäsityksiä valokuvaan liittyy? Miksi katsomme kuvaa väärin? Mitä valokuvalla voi kertoa? Entä miten uutiskuva suhtautuu taidekuvaan? Toimittajana Kai Ristola. (Tänään YleRadio1 14.45)

Siinäpä hyviä kysymyksiä minulle.

12 kommenttia:

 1. Valokuva on monen väärinkäsityksen summa.

  Kuvien kanssa taitaa olla sama juttu kuin sanojenkin. Kuva muuttuu itsekseen (image) vasta katsojan aivoissa ja jokaiselle kuva näyttäytyy erilaisena.

  Olisi mielenkiintoista tietää, mitä väärinkäsityksiä minun kuvistani on syntynyt.

  VastaaPoista
 2. Mikä on toisen mielestä väärin kuvattu, on toisen mielestä kuvattu oikein!

  VastaaPoista
 3. Lintunen on ollut minullekin kuvamassa. Enimmäkseen kuvasi kansanuutisiin ja järjestölehtiin.

  Olet näemmä ollut zoomaamassa.

  VastaaPoista
 4. Väärin kuvattu? Kerran kirppikselle vein muutaman maalaukseni, jolloin kuulin asiakkaan sanovan miehelleen, että tuossa taulussa on paljon virheitä?? Kuka oikeastaan voi sanoa, että kuva on väärin kuvattu tai taulu väärin maalattu. Kuvaaja tai taiteilija saattaa tarkoittaakin kuvansa tai tulunsa esittävän juuri sitä miten sen näkee.

  VastaaPoista
 5. Oliskohan se sama kuin palomiehelle tokaistu: "Väärin sammutettu."

  VastaaPoista
 6. Miten olet kuvannut vaarin ja miten olemme sen ymmartaneet (vaarin)? Siinapa kysymys johon minulla ei ole vastausta. Eiko ilo kuvata, ja ilo katsella kuvia ole se tarkein asia koko hommassa?

  VastaaPoista
 7. Saturation,
  Niin minustakin. Satuin vain kuulemaan tuon Lintusen, ammattilaisen haastattelun ja äähäni pälkähti kysyä itseltäni nuo kysymykset.

  A-K.H.,
  Eilen oli melko kirkasta ennen puoltapäivää. Kuva on sieltä laavulta. Reilusti rajattu.

  Tarjuska,
  Nuo kommenttini ensimmäiset sanat ovat siitä ohjelmasta. Voihan se olla provokatiivinen lause, jolla houkutetaan kuuntelija kuuntelemaan.

  Ohjeita ja neuvoja on mukava saada. Mutta kuvaaja päättää mitä laittaa esiin. Kyllä meidän huushollissa ollaan eri mieltä monestakin kuvasta. Mutta yleensä pidän oman pääni. Siis aivan kuin sanoit, Tarjuska.

  Kale,
  Tuo lausahduksesi tuli itsellenikin mieleen. :)

  HPY,
  Tekemisen ilo ja valmiiden kuvien katselemisen ilo ovat minustakin tärkeintä tässä hommassa. Ja kommenttien erilaiset assosiaatiot. Kiitos niistä.

  KooTee,
  Ks. vastaus HPY:lle ja käy vilkaisemassa tämä:
  http://bp3.blogger.com/_B7ERaFptg4Q/Ru-_1Nua5aI/AAAAAAAABWI/VcRuuB-N3MQ/s200/koski.jpg

  VastaaPoista
 8. KooTee,
  Sorry. Tuo linkin laitto ei onnistunut. Kyse on eilisestä Liisan juttujen kuvasta. Kosken kuohuja.

  VastaaPoista
 9. Onko joku asia väärin tehty, jos ei itse osaa tehdä sitä samalla tavalla tai jos asia on tehty aina ennen jotenkin toisin? Eikö lopputulos ratkaise.

  VastaaPoista
 10. Neulekirppu,
  Ei ole, vaan se on tehty toisin, uudella tavalla, mikä onkin hieno asia. Vähän niinkuin itseoppineen (=minun) IT-sekoilut, vaikeimman kautta voittoon.

  Minun kuvissani väärin kuvattu hyvä lopputulos on varmasti OK, mutta uutiskuvissa asia on varmasti ihan toisin.

  VastaaPoista
 11. ;D sama juttu. Kyllä tämä täti on sählännyt, niin sählännyt, että... jos senkin ajan olisi käyttänyt puikkojen heiluttamiseen tai johonkin muuhun,niin konkreettista tulosta olisi tullut huomattava määrä...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Thank you for your comment!