torstaina, marraskuuta 03, 2016

Äkkitalvi

eilen peitti tämänkin neulasmaton. Yllättävän aikaisin. Vuosi sitten marraskuu alkoi poikkeuksellisen lämpimänä (+14), nyt ehkä päinvastoin.


7 kommenttia:

  1. Täällä etelässä se on tämmöistä. Puijolla hiihdellään heti kun maahan tulee vähänkin kuuraa. Onneksi minun ei tarvitse edistyksen vihollisena olla näkemässä asemanseudun rakentamista. Aikoinaan siinä oli palstaviljelmiä ja sitä ennen suota tai ainakin hyvin märkää, koska nykyiselle rikkaiden rinteelle halvoille tonteille rakentavia ihmeteltiin siitä, että rakentavat kauas kaupungin rajalle soisen alueen taakse. En ole ihan varma siitä, mistä kaupungin raja kulki, mutta pappila oli jo maalaiskunnan puolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalevi,
      Nyt sitä hiihdetään täälläkin. Olisiko v.2002 viieksii ollut näin aikainen talvi. Sattumoisin en nyt juuri tänä syksynä olisi sitä toivonut.

      Reili kuukausi sitten postiljooni kantoi viimeisen paperisen SS:n postilaatikkoomme. Ei tule kovin tarkasti seuratuksi, missä vaiheessa se rakentamisprojektio on. Kai se on hyväksyttävä, että mikään muu ei ole niin varmaa kuin jatkuva muutos ympäristössämme. Pitkä nauhakaupunkihan se Kuopio on jo itsessään puhumattakaan liitetyistä kunnista.

      Olen viime aikoina tutkinut enemmänkin Keski-Suomen vanhoja karttoja yrittäessäni etsiä, mistä minä olen oikein kotoisin. Hidasta ja vaikeaa on, mutta aika kuluu mopeammin jotakin näprätessä.

      Tänä aamuna pakkasta n. 8 astetta, tuntuu kuulemma kuin miinus 14.Kuvia ei nyt pääse ottamaan.

      Poista
    2. Kuopio ja Jyväskylä ovat kerrassaan eri maailmoja, vaikka ovat melkein kivenheiton päässä toisistaan. Vilkaisin Keski-Suomen kuntia ja huomasin, että kaikissa olen käynyt ja joissakin oleskellut enemmän kuin käymäseltään. Keski-Suomi on oikeastaan oppitekoinen nimi alueelle, joka on eteläistä Suomea, jos vaikka ajatellaan, että Suomen maantieteellinen keskipiste on Piippolan tieoilla ja maamme puoliväli Pudasjärvellä. Keski-Suomessa puhutaan vaihtelevasti savolaismurteita. Hämäläismurteiden osuus on heikko. Erikoisinta murretta olen Keski-Suomessa kuulut Saarijärven Kalmarissa käydessäni Tarmo Mannin jäljillä. Se oli kerrassaan jäljittelemätöntä, ainakin kahden haastattelemani ikämiehen puhumana.

      Poista
    3. http://www.finnica.fi/keski-suomi/murteet/artikkelit/leskinen.htm

      Löysin tuollaisen linkin, joka ainakin minulle selkeyttää synnyinseutuni puheenparren historiaa. Siis sekoitus läntistä ja savolaista, ei selvästi kumpaakaan. Kalmari ei ole kovinkaan kaukana kodistani, en osaa kilometrejä sanoa, mutta nykykulkunevoilla nopeasti saavutettavissa. Ennen toki oli toisin. Mielenkiintoisia asioita nämä ovat ja varmasti äänitteitäkin löytyy arkistoista.


      Poista
  2. Äkkitalvi.. niin se vaan jotenkin aina pääsee yllättämään.
    Yllättävän lämmintä oli vuosi sitten, minähän tulin sinne vasta silloin kun hirmupakkaset alkoivat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sirokko,
      Yleensä pyhäinpäivän aikaan on ollut pimeimmät kelit. Sen muistaa lukuisista mummolareissuista lasten ollessa pieniä. Nyt on pakkasta reilusti ja uutta lunta alkuviikosta luvassa 10-30 senttiä. Monin paikoin pääsee hiihtämään. Antaa lumi toki valoa, vaikka tuo vaaralliset liukkaat kaduille ja teille. minut nämä kelit pitävät sisätiloissa. Aatos lentää lämpimiin maihin, mutta vain ajatukset todellakin...

      Poista

Kiitos kommentistasi! Thank you for your comment!