tiistaina, syyskuuta 20, 2011

Ei ihan tavallinen heinämaja

Valokuva-albumeiden pakkaamisen yhteydessä erään vanhimmista välistä putosi tämä kuva 40 vuoden takaa. Elimme aikaa, jolloin jokainen silloisessa Neuvostoliitossa opiskelleista joutui perehtymään pakollisina kursseina Neuvostoliiton historiaan. Meitä oli muutama kymmenen venäjän kielen ja kirjallisuuden opiskelijaa tai opettajaa kesäkursseilla Leningradissa. Kuuluin siihen joukkoon ja osallistuin mm. elokuiseen retkeen Razliviin (, joka Wikipedian mukaan näyttää olevan suomeksi Roslivajärvi) tutustumaan V.I.Leninin elämän yhteen vaiheeseen. Opettajanamme oli hurmaava Tamara Nikolaevna, joka uhrasi paljon myös vapaa-aikaansa esitellessään silloinen Leningradin ja Leningradin alueen nähtävyyksiä. Enpä olisi muistanut koko paikkaa enkä ottamaani valokuvaa, ellei se olisi vahingossa pudonnut lattialle.

Roslivajärven länsiranta kuului Suomen suuriruhtinaskuntaaan 1812-1864. Siestarjoen ja Seppälän kylän välille syntyi 1900-luvun alussa Roslivan (ven. Разлив, Razliv) huvila-asutus, jossa venäläinen bolsevikkijohtaja Vladimir Lenin piilotteli heinäkuussa 1917. Leninin isäntäperhe teki sinä kesänä remonttia ja asui tilapäisesti vajassa, joka oli kunnostettu tähän tarkoitukseen. Lenin vietti vajan ullakolla muutamia päiviä ja siirtyi sitten Roslivajärven syrjäiselle niitylle rakennettuun heinämajaan, josta hän elokuun alussa lähti rajan yli Suomeen.Neuvostoaikana Leninin asuma vaja museoitiin ja järven rannalle vuosittain pystytettyä heinämajaa pidettiin "pyhiinvaelluskohteena" turisteille. Siittemmin paikalle rakennettiin graniittinen "heinämaja". (Wikipedia)

Tarkemmin asiasta kertoo tietenkin venäjänkieliseen Wikipedian artikkeli.

Mustavalkomaanantai # 84: Muisto



7 kommenttia:

  1. Paljon muistoja ja tietoa tulvahti mieleen eksoottisesta kuvastasi. Ilman kertomustasi lukija saisi ihmeissään arvailla :)

    VastaaPoista
  2. Enpähän viitsinyt aikoinaan mennä moista heinäkasaa katsomaan. Sitä joutuu restauroimaan useammin kuin Leninin kalmoa.

    VastaaPoista
  3. Onpas mielenkiintoinen tämä muistosi ja siihen liittyvä historia. Kiitos.

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoisia löytöjä löytyykin vanhoista kuvista.
    Olen itse taas scannailemassa kuviani, nyt vain albumikuvia.
    Lähinnä vain tuolta 60 luvulta ylöspäin. Ovat näköjään aika paljon sellaisia perhekuvia ja joitain
    matkakuviakin. Paperikuviasta jotka on kuvattu värille ovat jo aivan keltaisia. Täytyy koittaa niitä hiukan korjailla.

    Olen hiukan laiminlyönnyt näitä sivujasi ja nyt vasta huomaan, että olet uudistanut niitä tosi onnistuneesti.
    Bannerikuvakin on hyvä, tie joka vie tuntemattomaan sumun keskelle.
    Kuvaa hyvin tätä elämämää.

    VastaaPoista
  5. Marjattah,
    Niinpä. Siinä näyttäisi olevan haasian ja heinäseipään välimuoto.

    a-kh,
    Hehän rakensivat sen joka kesä uudelleen ihmeteltäväksi. En tiedä, tekevätkö enää. Tuolloin (1970) sen oli stipendiaateille ns. pakollinen käyntikohde.

    Pantteri,
    En muistanut käyneenikään tuolla ennen kuin tuo kuva putosi lattialle. Siinä palautui monta muutakin muistoa mieleeni.

    KooTee,
    Kiitos KKK-kerholainen! Tein muutokset varmuuskopioimatta entistä, joten paluuta ei ole. Värien kanssa on sellaista sämpläystä.

    Kävin eilen katsomassa uusia kotisivujasi, mutta en osannut laittaa sinne mitään järkevää kommenttia. Muutenkin on ollut vähäistä bloggaaminen sairaalakeikan jälkeen.

    Enbuske eilen mollasi bloggaamisen ohjelmassaan. Pitäisiköhän liittyä facebookiin ja Twitteriin? Google Plussaan menin ihan uteliaisuuttani, mutta eipä ole oikein järkevää sisältöä sinne(kään).

    Hyvää viikonloppua Jokelaan!

    VastaaPoista
  6. Tutulta näyttää tuo shalash. Olikohan se elokuu vuonna 1978, kun meitä LISIn kesäkurssilaisia käytettiin noissa maisemissa. Muistojen syövereistä putkahti oppaan sanat "dlja vjubljennyh paj dazhe v shalashe".

    VastaaPoista
  7. Piri,
    LISIstä meidätkin sinne vietiin. Vuosi oli muistaakseni 1970. Hauska että joku toinenkin on nähnyt "saman". Kauniisti sanoi oppaanne. Paratiisi rakastavaisille.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Thank you for your comment!