Eilisen kartattoman, mutta merkityn, erämaa
vaellukseni ensimmäinen yllätys oli tämän lammen nimi: Pien Valkeinen. Suomea sanotaan tuhansien järvien maaksi, vaikka järviä lienee kymmeniä tuhansia. Ehkä juuri siksi nimiä ei ole riittänyt. Samat nimet tulevat vastaan eri puolilla maata.
Kiva kuva, jotenkin raikas kuvajainen. Pien Valkeinen - ihana nimi. Mitenkähän se taipuu? Mennään soutelemaan Pienelle Valkeiselle vai Pien Valkeiselle? :)
VastaaPoistaSamat nimet tulevat vastaan koko maapallolla, eri kielisina tosin. Minakin asun Vuorilaaksontiella. Tai oikeastaan Laaksovuorentiella.
VastaaPoistaPerä-loppuisia sanojakin on paikanniminä aivan älyttömästi. Ainakin täällä Keski-Suomessa, Mökkiperä, Töysänperä...
VastaaPoistaIines,
VastaaPoistaEikös se paikannimien kohdalla mene niin, että paikkakuntalaisten käyttämä muoto on se oikea? Minä sanoisin Pien Valkeiselle, mutta olen vain mökkipaikkakuntalainen enkä ole kuullut, miten he sen taivuttavat. :)
HPY,
Luontoon liittyvät paikan nimet ovat kai yleisimpiä (mutu-tietoa). Täälläkin on kaupunginosia,
joissa on eläintennimistä tehtyjä kadunnimiä, sienistä, puista jne.
Neulekirppu,
Koska olen sieltä kotoisin, tiedän ,että tuo perä-liite laitetaan puhekielessä melkein kylän kuin kylän varsinaisen nimen jatkoksi. Tai sitten otetaan paikannimestä se alkuosa, esim. Väätäiskylästä tulee Väätäisperä. Ainakin äitini puheessa se vielä kuuluu.
Mielenkiintoisia ovat myös Suomesta löytyvät Berliini, Jerusalemi... :)
Nimistä viis, mutta hempeä kuva ja herkkä KUVAJAINEN kuten ystävämme Iines jo sanoi.
VastaaPoistaMistäs päin Keski-Suomea Liisa on kotoisin? Kuulostaa tuo Väätäiskylä suuntautuvan tänne Karstulan lähitienoille.
KooTee,
VastaaPoistaKarstulan kirkonkylästä on 61,3 km lapsuuskotiini. Siitä voi sitten vaikka harpin kanssa arvuutella. :)
Just nii. On pitänyt keksiä myös Suur-Saimaa. Siihen taitaa kuulua tämä piskuinen Kallavesjkin.
VastaaPoistaTervetuloa Kuopijoon, Iines, täällä on Valkeinen keskellä kaupunkia, savoksi Valakeinen.
Taetaapi olla Liisa Suarjärveltä.
VastaaPoistaSuomen kuvalehdessä oli jokunen vuosi sitten juttu Suomen lampien nimestä. Muistaakseni kartoittajat ovat niitä nimenneet ja ilmeisesti heidän mielikuvituksensa on loppunut lampien loputtomaan määrään. Eräs lampi on jopa saanut nimekseen Ompahanvaanlampi, kartoittajan ilmeisesti kyllästyttyä nimeämään enää uutta Mustalampea :)
VastaaPoista