torstaina, elokuuta 09, 2007

Tuore (Valokuvatorstai)Tämä on mielestäni maitoketjun keskipiste: lypsäminen. Tässä se tapahtuu näytösluontoisesti keskellä kirkasta päivää maatalousnäyttelyssä. Sanomalehtien yleisönosostoissa on käyty vilkasta sanailua siitä, miksi lehmiä näyttelyissä rääkätään lypsämättä niitä tavanomaiseen aikaan. Sanovat, että esteettisistä syistä. Utareiden tulee näyttää sopivan pyöreiltä! Hohhoijaa!

Maitotaloustuotteiden tuoreuden ja katkeamattoman kylmäketjun kanssa tulee olla tarkka. Siksi osallistun nyt lehmäkuvalla tämänviikkoiseen haasteeseen sanasta tuore.

18 kommenttia:

 1. Tuossa maito on varmasti tuoretta :)

  Tuosta tuli mieleeni, että sain kerran Irlannista postikortin, jossa oli samoin lehmä ja takana teksti: ohessa irishcreamiä alkuperäispakkauksessa.

  Toki siinä oli vain juoman toinen ainesosa, mistä huomautinkin lähettäjälle.

  VastaaPoista
 2. Aivan varmasti tuoretta! Harvassa perheessä enää taidetaan suoraan tankista maitoa juoda, mutta siellähän se olisi tuoreimmillaan.

  VastaaPoista
 3. Turetta, kyllä, ei vaan taida olla ihan meikeläisen suuhun sopivaa kun on tottunut pastoroituun tuotteeseen!

  VastaaPoista
 4. Tosiaan maitoa tuoreimillaan, mutta pastoroituna sitä nykyään tulee juotua. Muistan kyllä, että muinoin maalla kannettiin suoraan navetasta pöytään maitokannussa maitoa. Lämmin maito ei kyllä taitaisi maistua.

  VastaaPoista
 5. Todellinen siirrettävä maitoautomaatti. Matkamalli.

  VastaaPoista
 6. Ei sitä lehmänlämmintä taida oikein enää saada mistään. Vai vieläkö tinkiläiset tunnetaan EU-Suomessa?

  VastaaPoista
 7. Onpa tuoretta lihaa... NAM ;)

  VastaaPoista
 8. Lämmintä maitoa en ole koskaan maistanut, enkä maista. Muutenkaan en juo maitoa.
  Liha kyllä maistuu.

  Mutta, tuoreustakuu tuolla kuvasi kohteella kyllä on!

  VastaaPoista
 9. Tästäkin kuvasta tulee lapsuus mieleen. Serkkuni rakasti lypsylämmintä maitoa ja minun mielestäni se oli kauheinta mitä maailmassa on.

  VastaaPoista
 10. Kuulin tässä taannoin että lehmien lypsämimen ja tietotekniikka kulkevat vallan oivasti käsi kädessä. Totta kai tietotekniikka ohjaa muitakin toimintoja suurnavetoissa mutta että lehmien lypsäminen voidaan täysin automatisoida nykytekniikalla. Ohjelmistoissa kuulemma käytetään mm. hahmon tunnistamista ja virtauksien mittausta, jolloin ihmispoloisen ei enää tarvitse osallistua millän tavalla moiseen puuhaan. Lehmätkin voivat mennä lypsettäväksi oman aikataulunsa mukaan, palkinnon houkuttelemana.

  Se, että tietokoneilla lasketaan monimutkaisia ratoja avaruusaluksille tai planeetoille ja tähdille, ei tunnu yhtään niin vieraalta ja kaukaiselta kuin se, että tietotekniset vempaimet huolehtivat täysin navetan toiminnoista.

  Kyllä ihmisen mieli on joskus niin kummallinen.

  VastaaPoista
 11. Lapsuus tulee mieleen. Paitsi että meillä lypsettiin käsin.

  VastaaPoista
 12. Tuo maito on niin tuoretta, ettei meikäläinen osaisi sitä juodakaan

  VastaaPoista
 13. Böö! Kysykääpä kissalta, mitä mieltä se on lypsylämpimästä maidosta. Kurnauskis.

  VastaaPoista
 14. Tulee mieleen lapsuusmuisto, kun eräässä maalaistalossa jouduin juomaan tuoretta lämmintä maitoa ja syömään vastakirnuttua voita, jota oli sivelty parin sentin vahvuudelta ruisleivänpäälle ja paksu sipulimakkaraviipale sen päällä. Glumps, glumps ja yäääk! :) Maitoa en juo, mutta piimä on hyvää ja raikasta!

  VastaaPoista
 15. Kiitos runsaista kommenteistanne. Arvasin kyllä, että lypsylämmin maito saa aikaa monenlaisia reaktioita.

  Kissat sitä rakastavat, mutta en muista esim. omista sisaruksistanikaan kenenkään sitä sellaisenaan halunneen juoda. Vasikoillehan se kai varsinaisesti on tarkoittettu.

  Ei sen puoleen kurrikaan, se separoitu maito, lapsena maistunut. Nyt itsekin juon vain raikasta rasvatonta piimää ja kahviinkin laitan kurria. Makutottumukset muuttuvat. Ja tinkimaidon taitavat EU-direktiivit kieltää.

  Erikoista toisaalta, koska puhutaan lähiruuan ja tuoreen ruuan tärkeydetä, mutta maito kierrätetään sen tuhannen putken ja mutkan ja prosessin kautta, jotta siitä saadaan nykyihmiselle kelpaavaa syötävää/juotavaa.

  Onkohan kukaan koskaan laskenut maitotuotteiden lukumäärää? Sen täytyy olla aika iso luku.

  VastaaPoista
 16. Omaperäinen idea! Tuore maito ei lapsena maistunut minullekaan, se oli kamalaa lämpimänä.

  VastaaPoista
 17. Ja samalla saat nayttaa yhden suosikkielaimistasi ;)

  VastaaPoista
 18. Tuoretta on. Paljon täytyy huolehtia myös säilytyslämpötilasta. Pitää olla katkeamaton kylmäketju lehmästä aina sinne purkkiin ja talouteen asti.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Thank you for your comment!