maanantaina, maaliskuuta 28, 2011

Valokuvatorstain 200. haaste

Valokuvatorstain aiheena on  tällä kertaa kuva ja sen kuvausprosessi.

Haasteessa aihe on vapaa. Ainoa rajoitus on, että kuva on otettu nimenomaan tätä haastetta varten. Ottakaa kuva ja kuvailkaa joko sanoin tai kuvin, mitä toimenpiteitä kuvan tuottaminen edellytti. Prosessia voi lähteä kuvailemaan vaikka jo ideasta alkaen. Tällä tavoin voimme saada hyviä ideoita toisten kuvausprosesseista, jakaa toisille ideoita ja osaamistamme, ehkä jopa kehittyä valokuvaajina.
Haastetta ehdotti Tiina Linkama. Tiinan omaan kuvausprosessiin voi käydä tutustumassa täällä.

Kuvaan yleensä ihan mitä sattuu vastaan tulemaan sikäli, mikäli se koskettaa minua jollakin tavalla. Yleensä en kuvaa mitään ns. tilauksesta. Valokuvatorstain kuvani ovat kaikki yhtä lukuun ottamatta (se digitaalinen kuvapeitto-haaste tietyllä kellonlyömällä) olleet valmiina valittaviksi erilaisista luomuotoksistani. Siksi tämänkertainen haaste tuntui vaikealta. 

Jotenkin näin se meni ja tällä kertaa ihan vain tätä haastetta varten.

Maaliskuun 24. päivänä 2011 päätin kuvata aihetta "Tekee kevättä". Koska lumet eivät ole juurikaan sulaneet ja melkein päivittäin pyryttää uutta, mietin miten kuvaisin aiheen sisätiloissa. Kuvaisin kasvattamiani keväänvihreitä herneenversoja säleverhon läpi siilautuvassa valossa. Ensimmäinen ongelma oli löytää kyllin korkea (j)alusta melko painavalle saviruukulle ikkunan eteen. Keittiötikkaat olivat liian matalalla, mutta onneksi vapaaehtoinen avustaja oli paikalla ja piteli kädessään saviruukkua. Taivaan sinisyys vaihteli pilveilyn vuoksi, välistä auringon valo oli liian vahva ja valo/varjoleikin vuoksi kääntelin säleverhoja eri asentoihin. Kuvat on otettu Ixus-pokkarilla muistaakseni automaattiasetuksilla. Latasin kuvat tietokoneelle ja rajasin Picasa 3:lla kaikista kuvista jälkikäteen pois (j)alustan, siis ne kädet. Muita säätöjä en ole tehnyt. Kahdesta alimmasta valitsin jälkimmäisen lopulliseksi kuvaksi, koska siinä näkyy vähemmän aitan seinää ja viimeistään kalenteri seinällä kertoo, että on se jo kevät.

Minulla olisi koneella myös  Gimp, mutta en osaa käyttää sitä. Joskus käyn Picasasta picnikissä hakemassa kuvaan kehykset ja olen tehnyt myös Picasalla kollaaseja ja kokeillut muutaman kerran Microsoft Photo Editorilla kuvamanipulaatioita, mutta en ole onnistunut niissä niin hyvin, että olisin innostunut siitä. Luomukuvilla mennään.


Ihan ensimmäisen linkin takaa löytyy mielenkiintoisia prosesseja kuvineen.  Menkää siis sinne.







7 kommenttia:

  1. Mikä herkkupelto, nam!
    Pidän tuosta ylimmästä eniten, siinä on mielestäni hyvä rajaus.

    VastaaPoista
  2. SusuPetal,
    Todella. Maistuvat ihan tuoreilta herneiltä. Kuvan ottamisen jälkeen versot joutuivatkin salaattiin.

    VastaaPoista
  3. Ihanan vihreät herneenvarret, ja tuuheat! Loistavan sininen ja valkoinen taivas takana, keväältä näyttää! Voi miten tulikin heti ikävä Suomen kevättä.

    VastaaPoista
  4. Ihanan raikkaan näköisiä herneenvarsia, maistuu varmasti hyvälle. ;)

    VastaaPoista
  5. Aivan ihana kuva ja kertomus. Yhdessä kuvassa olisi saanut näkyä myös ne rajatut kädet!

    VastaaPoista
  6. Olen toooosi ilonen että lähdit toteuttamaan haastetta pisteestä nolla, eli ensin miettimään mitä kuvaa ja sitten miksi. Ja sitten että miten se tehdään.

    Toivottavasti tämä kuvausprosessi innosti sinua jatkossakin miettimään jotain aihetta ja sen toteutusta enemmänkin kuin vain kuvata ja sitten miettiä mitä tuli kuvattua. Ei niin, etteikö niinkin saisi aikaan vaikka mitä kivaa! Mutta mielenkiintoiseksi homma käy mielestäni juuri silloin kun yrittää tavoittaa jotain ja sitten joutuu asian eteen jonkun verran puuhastamaankin!

    VastaaPoista
  7. Meripilvi,
    Hitaasti, muttavarmasti se kevät tulee...

    Raija,
    Hyviä ovat napostella.



    Kaanon,
    Kiitos. Niinpä olisikin voinut. Samoin olisin voinut kuvata sen keittiöjakkarankin erikseen.

    Tiina Linkama,
    Taidan olla enemmän dokumentoija kuin luova kuvaaja. Kävin kyllä lukemassa toisten prosesseja, mikä oli todella kiinnostavaa.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Thank you for your comment!